Mobilități outgoing
În baza contractului instituţional încheiat cu Agenţia Naţională pentru Acţiunea-Cheie 1 (KA131-HED si KA171-HED) şi în baza acordurilor inter-instituţionale încheiate, UTCB derulează următoarele tipuri de mobilitaţi:
- Mobilităti de studiu pentru studenţi (SMS), cu recunoaşterea academică în integrum, pentru o durată de 1 sau 2 semestre pentru ciclurile de studii 1 (licenţă) şi 2 (master), şi de 2 până la 12 luni pentru ciclul 3 de studii (doctorat), la o instituţie europeană de învăţământ superior parteneră cu UTCB.
- Mobilităţi de practică pentru studenţi şi proaspăt absolvenţi (SMP), cu durata cuprinsă între 2 şi 12 luni, în cadrul unor companii sau a laboratoarelor universităţilor partenere, în baza unui acord de stagiu practic. Cuantumul bursei Erasmus+ pentru stagii de practică este de 720 Euro/lună pentru Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Norvegia, Suedia și de 670 Euro/lună pentru Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia.
Mobilităţile combinate studiu/practică cu durata maximă de 12 luni. Cuantumul bursei Erasmus+ pentru mobilități combinate este de 600 Euro/lună sau 540 Euro/lună.
Cuantumul bursei ERASMUS+ pentru studii variază în funcție de țara parteneră:
- pentru Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia – 606 Euro/lună
- 600 Euro/lună pentru Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Germania, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Norvegia, Suedia.
UTCB oferă ca ajutor o Bursă de Mobilitate Externă, și care este echivalentul în lei a 320 Euro/lună. Această bursă suplimentează numai perioada de studii.
IMPORTANT:
Studenţii vor primi finanţare doar pentru mobilităţile care se desfășoară în format fizic (au loc în ţara de destinaţie, în format fizic, online sau mixt).
Studenţii nu vor primi finanţare pentru mobilităţile desfășurate în format virtual (în ţara de origine). De asemenea, aceste tipuri de mobilităţi se pot desfășura 100% în format virtual doar în situaţia în care nu intervine vreun caz de forţă majoră care să împiedice desfășurarea unei perioade minime de 3 luni (pentru mobilităţile de studiu) sau de 2 luni (pentru mobilităţile de practică) în format fizic.
Studenţii care își desfășoară mobilitatea în format blended (atât în ţara de origine, cât și în ţara de destinaţie), vor primi finanţare doar pentru perioada de mobilitate desfășurată în ţara gazdă (fizic, online sau mixt).
- Mobilităţi de predare pentru cadre didactice (STA) se realizeaza în baza unui plan de predare aprobat pentru discipline din programul universităţii partenere.
- Mobilităţi de formare a personalului (STT) sprijină dezvoltarea profesională a personalului didactic şi nedidactic prin stagii de formare în străinătate sau urmărirea nemijlocită la instituţia parteneră a unei activităţi similare cu cea desfăşurată în universitatea noastră.
O perioadă de mobilitate a personalului în străinătate poate combina activități de predare și de formare. Orice perioadă de predare sau de formare în străinătate poate fi realizată sub formă de mobilitate mixtă (blended mobility).
Durata unei mobilități pentru personal
- Mobilități de predare și de formare între țările Programului: min. 2 zile (consecutive) – 2 luni
- Mobilități de predare și de formare către țările partenere: min. 5 zile (consecutive) – max. 2 luni
- Mobilități de predare ale personalului invitat din întreprinderi: min. 1 zi – 2 luni
Condiții adiționale referitoare la activitatea didactică în cadrul mobilităților de predare:
- min. 8 ore de predare per săptămână; numărul minim de ore de predare crește direct proporțional în raport cu durata mobilității (raportând 8 ore de predare la câte 7 zile);
- în cazul mobilităților combinate, numărul de ore de predare per săptămână se reduce la min. 4 ore;
- nu se aplică un număr minim de ore de predare pentru personalul invitat din întreprinderi.
Cuantumul bursei Erasmus+ pentru predare/formare variază între 140 şi 180 Euro/zi, în funcţie de ţara de destinaţie. Complementar, se cofinanţează şi cheltuielile de transport cu sume cuprinse între 180 şi 360 Euro în funcţie de distanţă.
Selecţia candidaţilor, care are permanent în vedere criteriul transparenţei şi a egalităţii de şanse, este făcută de către comisia alcătuită din Consiliul CRI. Acesta este compus din câte un reprezentant al fiecărei facultăţi şi este prezidat de coordonatorul instituţional Erasmus+. Criteriile principale de selecţie sunt rezultatele profesionale şi competenţele lingvistice pentru studiu sau predare, în conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale.
Selecţia studenților outgoing se face în conformitate cu regulamentul şi metodologia aprobate de Senatul UTCB, și pot fi consultate aici: Regulamente Erasmus
Anunț selecție ERASMUS+, an 2021-2022
Rezultate selecție ERASMUS+, an 2021-2022
Anunț selecție ERASMUS+, semestrul 2, 2021-2022
Rezultate selecție ERASMUS+ semestrul 2, 2021-2022
Anunț selecție ERASMUS+, an 2022-2023
Rezultate selecție ERASMUS+, an 2022-2023
Anunț selecție ERASMUS+, semestrul 2, 2022-2023
Rezultate selecție ERASMUS+, semestrul 2, 2022-2023
Anunț selecție ERASMUS+, an 2023-2024
Rezultate selecție ERASMUS+, an 2023-2024
Rezultate selecție ERASMUS+, semestrul 2, 2023-2024
Rezultate selecție ERASMUS+, semestrul 2, 2024-2025
Ghidul „Student Erasmus în vreme de pandemie”, publicat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), cuprinde informaţii destinate studenţilor cu privire la organizarea mobilităţilor în contextul COVID-19.
Depunere dosare de înscriere/candidatură mobilităţi:
• mobilităţi studenţi: Doina IRODEL
e-mail: erasmusin@utcb.ro
tel. 0212421208/229
• mobilităţi cadre didactice şi personal nedidactic: Mia TRIFU
e-mail: iro@utcb.ro
tel. 0212421208/139
DOSARUL DE CANDIDATURA – mobilitati pentru studenţi
Dosarul de candidatură se depune ON-LINE, in format pdf, la Biroul Erasmus+ (erasmusin@utcb.ro) şi trebuie să conţină:
- formularul de candidatură pentru o mobilitate de studiu sau plasament, document care se completează în format electronic de candidat, se tipăreşte şi se semnează (DESCARCA)
- adeverinţa cu media semestrelor de studii încheiate, solicitată de la secretariatul facultăţii de care aparţine candidatul; Studenţii la nivel master sau doctorat vor prezenta suplimentar foaia matricolǎ corespunzătoare studiilor de licenţă;
- motivare scrisă redactată în limba română şi în limba ţării de unde este universitatea gazdă;
- CV în format european cu fotografie inserată, redactat în limba engleză sau limba ţării unde se desfăşoară mobilitatea. Formularul este disponibil online la adresa www.europass-eng (secţiunea formulare şi exemple);
- certificat de competenţă lingvistică pentru limba ţării unde se efectuează mobilitatea de studiu/plasament;
- copie după cartea de identitate;
- atestate, diplome, articole publicate, care sunt relevante şi care pot constitui un avantaj pentru candidatul respectiv în procesul de selecţie.
Studentul va specifica în cerere dacă doreşte să îşi depună candidatura pentru mai multe universităţi, precizând ordinea preferinţelor. Schimbarea destinaţiei, ulterioară selecţiei, datorată opţiunii personale a candidatului sau a unor probleme neprevăzute intervenite la universitatea gazdă, se poate face numai în măsura în care rămân destinaţii neatribuite altor candidaţi.
Lista acordurilor ERASMUS+ (DESCARCA)
DOSARUL DE CANDIDATURA – mobilităţi pentru cadre didactice cu scop de predare sau pregătire/formare (STA/STT)
Dosarul de candidatură se depune la Biroul Erasmus+ (iro@utcb.ro) şi trebuie să conţină:
– cererea de deplasare tip (DESCARCA)
– invitaţia din partea universităţii gazdă;
– formularul „Staff mobility for teaching/training agreement” (cu specificarea conţinutului prelegerilor şi a programului de desfăşurare, pentru justificarea perioadei solicitate), aprobat de reprezentantul universităţii gazdă (STA descarca), (STT descarca).
Informaţii utile:
– orice cadru didactic poate beneficia de o mobilitate ERASMUS+ cu scop de predare, cu condiţia să îndeplinească următoarele criterii:
- să fie angajat al UTCB cu contract de muncă valabil pe perioada mobilităţii;
- să nu cumuleze mai mult de două mobilităţi de predare cu finanţare ERASMUS+ în acelaşi an universitar;
– mobilitatea pentru care se solicitată finanţarea se realizează la o universitate participantă la programul Erasmus+, cu care UTCB a încheiat un acord bilateral;
– subiectele conținute în programul de predare trebuie să facă parte din curricula universității gazdă;
– bareme aplicabile pentru contribuțiile la costurile pe număr de unități (KA103-2019); (KA131-HED_2022) (KA131; KA171-HED 2023); (KA131; KA171-HED 2024)
– la încheierea perioadei de predare sau pregătire/formare, institutia gazdă eliberează un certificat care să ateste realizarea programului convenit.